diumenge, 5 d’octubre de 2008

Benvinguts al Batiscafo

El Batiscafo és un petit submarí especialment dissenyat per suportar la pressió que hi ha a grans profunditats de mars i oceans. Està format per una cabina suspesa sota un dipòsit ple d'algún líquid que sia més lleuger que l'aigua, com la gasolina. Actualment s'ha construït Batiscafos capaços de baixar fins als 11.000 metres.

El terme Katiuska és literalment el diminutiu de Caterina en rus, Katia, en la mateixa llengua. Els soldats de l'exèrcit soviètic batejaren amb aquest nom a una simbiosi que es basava en uns aparells llançamisíls muntats sobre vehicles ZIS o GAZ. Els Katiuskas podien fer bombardejos molt intensos a llarga distància tot provocant un soroll aterrador, ja que podíen disparar múltiples míssils al mateix temps.

Així doncs, el Batiscafo submergit a grans profunditats on la pressió és gran i les coses es veuen d'una altre manera, i havent conegut ja la superfície, on l'excés de llum converteix les imatges en enganyoses, es disposa a llançar els projectils per tal que la provocació pedagògica animi a companyes i companys de camí a donar la pròpia visió dels debats proposats. I és que també a grans profunditats, sempre és una alegria intercanviar impresions.